Behandeling

Op tafel

Op de afgesproken tijd komt u met uw hond naar de trimsalon. Dan kijken we wat uw wensen zijn en de mogelijkheden voor de vacht van de hond. Het kan zijn dat er al een hond aanwezig is.

Nadat de wensen besproken zijn, probeer ik het afscheid zo kort mogelijk te houden. Dit omdat er veel honden erg onzeker van worden. Het is opvallend hoe rustig de meeste honden zich laten behandelen als het baasje er niet bij is. Belangrijk vind ik dat elke hond de aandacht krijgt die het verdiend en nodig heeft. Als de hond klaar is bel ik u op zodat u de hond weer kunt komen halen.

Na het trimmen kan het zijn dat uw hond veel met het hoofd schudt, springt en het lichaam besnuffeld. Dit is te vergelijken met als wij net bij de kapper zijn geweest, uw hond moet gewoon even wennen aan zijn nieuwe coupe en het ‘gevoel’.

Puppy

Uw pup in de trimsalon

Het is belangrijk dat een hond zo vroeg mogelijk in de trimsalon komt. Honden die als pup de trimsalon als iets positiefs ervaren , zullen wanneer ze volwassen zijn, de trimbeurt niet als eng ervaren. Ze kunnen het zelfs leuk gaan vinden!

Vanaf de tijd dat uw hond volledig is ingeënt kan uw pup al terecht voor een puppy-trim. Dit houdt in dat uw pup op een leuke manier kennis maakt met de trimsalon. 

Puppy-trim:

  • Uw pup krijgt een uitgebreide borstelbeurt.
  • Indien nodig worden de puntjes van de nagels geknipt.
  • Rondom de ogen word vrijgeknipt, zodat er geen haren in de ogen kunnen prikken.
  • De voetzooltjes worden gecontroleerd op vuil of klitjes.
  • De voetjes worden rondom geknipt.
  • Uw pup word gewassen met een milde shampoo.
  • Uw pup krijgt een lekker (honden) parfumetje op.

Tijdens de behandeling neem ik ruim de tijd om uw pup te laten wennen en te verwennen. Hij of zij zal kennis maken met alle ‘rare’ geluiden die in de trimsalon voorkomen zoals de waterblazer, de föhn en de tondeuse. En natuurlijk een lekkere beloning. Bij het ophalen van uw pup krijgt u persoonlijk advies over de vachtverzorging die het beste bij uw pup past.

Kleine beurt

Een kleine beurt bestaat uit:

  • Wassen en föhnen
  • Borstelen
  • Oogjes en pootjes worden bijgewerkt
  • De hond krijgt een lekker (honden) parfummetje op

Een kleine beurt is een tussen beurt. Dit kan niet gedaan worden als de hond veel klitten heeft. Dan heeft de hond een grote beurt nodig. Na de kleine beurt ziet uw hond er weer fris en fruitig uit!

Scheren

Scheren gebeurt met de tondeuse, hierbij zijn verschillende lengtes mogelijk. Scheren wil niet meteen zeggen dat een hond dan altijd “kaal” wordt geschoren. Dit is afhankelijk van de conditie van de vacht en uiteraard is ook hierbij uw wens van belang. Er zijn diverse mogelijkheden qua model.

Knippen

Niet geklitte honden kunnen in model worden geknipt. Dit gebeurt met de effileerschaar. Deze methode vergt wel onderhoud door de eigenaar zelf. Zeer regelmatig borstelen is dan ook nodig. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om tussendoor uw hond door mij een keer heel goed door te laten borstelen/kammen om klitten te voorkomen.

Ontwollen

Rassen zoals de Sheltie, Newfoundlander, Berner Sennen, Golden Retriever of Keeshond worden met de borstel en kam ontwold. Dit is nodig, omdat de wol anders in de vacht blijft zitten en op de huid in de klit raakt.

Plukken

Ruwharige vachten (denk aan ruwhaar Teckel, Jack Russel) worden met de hand of met het trimmes geplukt. Plukken is niet pijnlijk voor uw hond, de bovenste dode haarlaag wordt namelijk verwijderd zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich goed te ontwikkelen. Als dit niet op tijd gebeurt dan kan het zijn dat uw hond last krijgt van jeuk, zichzelf gaat bijten waardoor u dan bij de dierenarts terecht kunt komen.

Anti-rui behandeling

Er zijn veel kortharige rassen te noemen die flink verharen. Denk aan de Labrador. Het doel van de anti-rui behandeling is om in één keer zoveel mogelijk van de losse ondervacht te verwijderen.  

  • De behandeling begint met een bad. Doordat de speciale shampoo zorgvuldig ingemasseerd wordt, komt al een deel van de losse haren los.
  • Vervolgens wordt de losgekomen onderwol met een zogenaamde waterblazer (zeer krachtige fohn) uit de vacht geblazen.
  • Nu wordt de vacht helemaal geföhned en geborsteld met het passend trimgereedschap.

Het eindresultaat is een glanzende, gezond uitziende vacht! Alle losse waren zijn verwijderd en de hond zal aanzienlijk minder verharen. Uw hond 100% verhaar vrij krijgen is niet mogelijk. Maar met een regelmatige behandeling in de salon kan dit wel met 80% verminderd kan worden.

Tips

Tips

  • Laat uw hond goed uit voor u hem naar de trimsalon brengt. Het is voor uw hond niet prettig als hij met een volle blaas op tafel staat en dus lang zijn behoefte moet ophouden.
  • Geef uw hond niet vlak voor hij naar de trimsalon komt te eten.
  • Probeer uw hond zo droog mogelijk naar de trimsalon te brengen. Een natte vacht zal ik eerst moeten drogen voordat ik hem kan behandelen.
  • Breng de hond altijd aan de lijn. Sommige honden zullen proberen er onderuit te komen, desnoods door weg te lopen.
  • Vertel het altijd als er iets met de hond (geweest) is. Ik kan dan rekening houden met eventuele gevoelige plekjes.
  • Mocht u na een trimbeurt niet tevreden zijn, kunt u contact met mij opnemen. Zo kunnen we er altijd nog even samen naar kijken.

Zelf doen

Natuurlijk is het dagelijks onderhoud van de vacht een taak van de “baas”. U kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen! Zo leert uw hond de kam en/of borstel net zo makkelijk te accepteren als zijn etensbak.

Komt u rustig langs voor advies welke borstel en/of kam de juiste is. Ik kan u dan meteen laten zien wat de makkelijkste en beste manier van borstelen is.